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Do Not Attempt Cardio Pulmonary Resuscitation (DNACPR) 

 
Frequently Asked Questions  

 

The primary goal of healthcare is to benefit patients, by restoring or maintaining their health, and 
cardio-pulmonary resuscitation (CPR) is a prime example of a potentially life-saving intervention. 
However, whilst patients who have an acute event, such as a heart attack, may recover with CPR, 
the chances of survival are much lower for patients who suffer this due to the progression of a life 
limiting illness.  

As such, a regional unified Do Not Attempt Cardiopulmonary Resuscitation (DNACPR) form, 
policy and patient information leaflet for use in all care settings has been developed. The policy 
carries a clear message that it is related to cardio-pulmonary resuscitation only, for adults 
aged 18 and over. This ensures patients known to be approaching the end of life receive appropriate 
care and treatment, and are not resuscitated inappropriately or against their wishes.  
 
This document is intended to answer some of the frequently asked questions around the 
implementation of the unified DNACPR policy in the North West region.  
 
 

Question Answer 

What does a DNACPR 
decision mean? 

If someone’s heart or breathing stops as expected due to their 
medical condition and they have a DNACPR order, no attempt 
should be made to perform cardiopulmonary resuscitation (CPR).  
 
Any DNACPR decision does not mean “Do Not Treat”.  This 
should not affect other aspects of care and treatment should 
continue to be given; for example treatment of life threatening 
anaphylaxis, choking, infection, nutrition or hydration.   

If there is a DNACPR form is 
it ever right to initiate CPR? 

There is always a clinical judgment to be made at the time of a 
cardiopulmonary arrest. Where the arrest is witnessed and it is 
clearly due to an easily reversible cause it may be appropriate to 
initiate CPR irrespective of the DNACPR order, e.g. choking. This 
should, if appropriate, be explained to the patient at the time of 
making a DNACPR decision. 

Are all care providers 
adopting the new unified 
policy? 

Not all care providers in Cheshire & Merseyside have adopted the 
unified policy and form and those with a policy currently in place are 
committed to using the new unified ‘Do not attempt Cardio-
Pulmonary Resuscitation (uDNACPR) form. The form is transferrable 
between settings, including during transport.   
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How do I know that the 
person who signs the form is 
authorised to do so? 

GPs in Primary Care and senior doctors and Consultants in Acute or 
Hospice settings can sign the form.  
Section 7.6  
Consultants/ General Practitioners/Doctors making DNACPR 
decisions must:  

 be competent to make the decision  

 verify any decision made by a delegated professional at the 
earliest opportunity  

 ensure the decision is documented (See 8.6)  

 involve the individual, following best practice guidelines when 
making a decision, (See 8.5) and, if appropriate, involve 
relevant others in the discussion  

 communicate the decision to other health and social care 
providers  

 review the decision if necessary 

Have care homes adopted the 
new policy and form? 

Yes each locality has supported the dissemination of information into 
their care home sector. The care home settings have adopted the 
form and have/will be receiving support in the form of information 
and an education package delivered locally.  

Do relatives of the patient 
have to be told about the 
DNACPR decision? 

The regional DNACPR process is based on good communication 
practice and DNACPR decisions should be discussed with relatives 
where appropriate provided the patient has given consent. 

How long is the form valid for, 
when should it be reviewed 
and should it be reviewed? 
 

This decision will be regarded as ongoing unless: 

 A definite review date is specified 

 There are improvements in the person’s condition 

 Their expressed wishes change where a 1b & 1c decision is 
concerned. 

All DNACPR decisions are subject to ongoing monitoring to ensure 
they remain appropriate; it is recommended that a review date be 
considered and entered on the DNACPR form if appropriate. It is 
important to note that a review date does not equate to an expiry 
date for ongoing decisions and remains clinically appropriate and 
valid. 

If there is a review date and it 
has passed are the forms 
invalid?   

It is still valid.  See section  of policy 2.11  
It is important to note that a review date does not equate to an expiry 
date for ongoing decisions and remains clinically appropriate and 
valid. All reviews should be documented in the patient’s records. 
Reassessing the decision regularly does not mean burdening the 
patient and their family with repeated decisions, but it does require 
staff to be sensitive in picking up any change of views during 
discussions with the patient or their family. 

Can the patient change their 
minds about a DNACPR 
decision? 

They can revoke an Advance Decision to Refuse Treatment (ADRT)  
but this does not mean that CPR would necessarily be appropriate 
for that patient and decisions would be made by the doctor on the 
basis of the patient’s medical condition. 
DNACPR is a medical decision and a patient cannot demand 
clinically inappropriate treatment.  

Who can make a DNACPR 
decision? 

Each area has their own criteria for who has responsibility for making 
the DNACPR decision. Most have restricted this to Consultants, 
senior doctors and GPs. 
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Is the DNACPR form valid 
across care boundaries, i.e. 
hospital to home or 
hospital to hospice? 

Yes - as long as the senior clinician who takes over clinical 
responsibility for the patient in the new care setting is informed of, 
and is happy to take responsibility for the DNACPR decision as 
appropriate to their clinical assessment. This responsibility also 
involves an undertaking to review the decision, if appropriate. 

Can the DNACPR form ever 
be photocopied? 

The lilac copy of the form is the only valid copy held by the patient. 
Any other copies are for audit and medical records.  These can be 
photocopied but must be scored through and "COPY" written across  
 
A photocopy cannot be used as a valid form, only the lilac copy. 

How many copies of the form 
should there be? 

The form is completed in triplicate.  The lilac copy is retained by the 
patient and is the only valid copy; one white copy should be kept for 
audit and the 2nd

 

white copy should be retained in the patients’ notes.   
 
NB: the newer version of the form has a lilac band down the right 
margin of the white audit copy to ensure this is easily identifiable. 
 
If the form is printed electronically the valid patient copy should be 
printed on lilac paper with the 2 copies for audit and case notes 
printed on white paper.  

What if the form is lost? 
 

An entirely new form should be completed by the patients’ doctor.  
 

What if a patient with a 
DNACPR form deteriorates 
unexpectedly? 

Any patient who deteriorates unexpectedly should be assessed and 
managed appropriately, regardless of whether there is a DNACPR 
form or not. This may involve calling 999 or putting out an arrest call 
in hospital to summon rapid medical assistance if that is appropriate. 
The decision not to attempt the procedure of cardio-pulmonary 
resuscitation detailed on the form does not preclude other 
interventions in situations other than a cardiopulmonary arrest 
but it may prompt different questions to be asked about what is 
happening to the patient e.g. respiratory arrest 

How can you ensure the 
ambulance service is 
informed of the right person 
having a DNACPR form?  

It is the responsibility of the person completing the DNACPR form to 
ensure that the ambulance service is aware of the DNACPR decision 
by notifying North West Ambulance Service (NWAS) using the web 
based Electronic Referral & Information Sharing IT System (ERISS) 
or Electronic Palliative Care Coordination System (EPaCCs), 
whichever is available and in use.  It is the individual’s responsibility 
to know what guidance is in place in your organisation for the 
information sharing process. 

What is ERISS? ERISS is the North West Ambulance Service’s Electronic Referral & 
Information Sharing IT System that will inform NWAS if a patient at 
an address has an order in place.   It is a web based system and can 
be registered with and logged into by individuals (much like internet 
banking).  Once a registration is set up an individual can enter 
patient details to the system, which in turn will flag up on the NWAS 
system when an ambulance is called to that address.  
 
www.eriss.nhs.uk  

How will patients be flagged 
up if they have a current 

If the patient is taken to A&E via ambulance the paramedics will 
know, via the Electronic Referral and Information System (ERISS), 
which will flag up a patient at that address.   

http://www.eriss.nhs.uk/
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DNACPR order when they 
come into A&E, for example? 

 
The paramedic should be able to access the form at the address and 
will inform the staff on arrival at A&E that the patient has a DNACPR 
in place. 
 
It is the responsibility of the patient and/or carers to have the lilac 
form in an accessible location and this should be discussed with 
them so they are aware of their responsibility.  
 
If the patient presents themselves at A&E it is the patient and/or 
carers responsibility to take the form with the patient and present to 
the A&E staff.  

Why was the decision made 
to give the patient the form to 
take home, would it not be 
easier to keep it in their 
notes? 

The decision belongs to the patient therefore it needs to be where 
the patient is. If the form is in the notes it will not be easily accessible 
to all health care professional looking after that patient at home. The 
patient will decide where to keep the form at home, whether this is in 
their care notes in the house, or in a drawer etc. and this will be 
highlighted on the DNACPR form at the time of completion on a tear 
off slip that can be kept in an easily accessible place.     

 If the patient has an old form 
and a new form is completed, 
what happens to the old 
form? 

Cross the old form with 2 diagonal lines and write clearly between 
the lines ‘Transferred to new documentation’ once the new form is 
complete.  

What happens if the 
consultant / GP refuses to 
write these forms even if they 
agree resuscitation would be 
futile / inappropriate? 

If the patient is asking for this decision and is competent to make the 
decision their wishes should be respected. If it is refused, they are 
within their rights to seek a second opinion; the patient can ask for a 
second opinion to be sought from another consultant / GP.   
 

Whose responsibility is it to 
inform all other carers / care 
providers of the DNACPR 
decision? 

It is the responsibility of the person completing the DNACPR form to 
ensure that other healthcare teams involved in the care of the patient 
are aware of the DNACPR decision.  
 
This may be done electronically, verbally, by discharge letter or by 
safe fax.  
 
It is the patient’s responsibility to tell other family members, friends 
and carers.  However, it is good practice to discuss the decision with 
family members and this should be encouraged. 
 
Please ensure that all health and social care staff who have been 
informed, are aware of their responsibility to document the decision 
in their own records, as the original stays with the person. 

Who is going to pick this up 
on referral out, especially into 
community - will GPs do this? 

Within the policy it states that: 
8.8.4 Current discharge letters must include information regarding 
this decision. If the DNACPR decision has a review date it is 
mandatory that the discharging doctor speaks to the GP to inform 
them of the need for a review. This should be followed up with a 
discharge letter. 

In the future will nurses be 
trained to write a DNACPR 
decision? 

In some areas some specialist nurses have training in making 
DNACPR decisions but this does not happen in every area.  
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If the patient is very deaf it 
makes a discussion about 
DNACPR extremely 
unproductive and certainly not 
in confidence. Any 
suggestions? 

Take the patient to a private room, ensure their hearing aids are 
working, someone who signs, if necessary, and their relevant others. 
The patient information leaflet is an adjunct to the discussions. 

If the patient does not speak 
or read English it can make a 
discussion about DNACPR 
extremely unproductive. Any 
suggestions? 

In these circumstances a translator can be used to facilitate 
discussions with the patient. 

If a patient is admitted to an 
acute Trust and a consultant 
decides to cancel the 
DNACPR decision, can they 
do that? 

On discussion with the patient, or their advocate, should there have 
been changes to the patient’s health then the consultant can discuss 
this with the patient. This may lead to a decision for the form to be 
cancelled.  
 
If the patients clinical situation or own decision has not changed 
there would be no reason to cancel the DNACPR decision. Having a 
different doctor in charge of a patients care should not be a reason 
to cancel. 

What about people with 
mental and learning 
disabilities? Who completes 
the form then? 

All DNA CPR decisions should be underpinned by the Mental 
Capacity Act. The form should be completed by the decision maker 
identified within the policy. 

When do I start using the new 
lilac unified DNACPR form? 

The new policy and form will be implemented on the agreed date 
within each area and you will need to use the form from this date 
onwards. 

What should I do with my 
supply of old and unused 
DNACPR forms? 

Any old forms were not recognized outside of the patient’s current 
setting and therefore would not have been valid as a unified form.  
The value of a unified form is that it will be recognized by the 
paramedics. Any old forms should be shredded or put in confidential 
waste bins. 

I’ve run out of patient leaflets, 
do I need them?  

Yes. It is important that the patient has information around the 
DNACPR decision in case they wish to refer to this after the 
discussion.  It is also helpful for them to share with family and friends 
should they wish.  
 
If you run out of hard copies of the leaflet, you can print a copy, 
although this should rarely occur as there is one patient leaflet per 
form in the packs supplied or purchased.   The leaflet may only need 
to be printed if you are printing your forms electronically.   
 
Organisations to insert their own process for producing the leaflets in 
braille, audio, languages 

How do I fill in the form? A simple presentation has been developed to outline the correct 
procedure for completing the DNACPR form contained within the 
education toolkit appendix G.  

What if an error is made 
during completion of the 
form? 

If it is a small error a single line cross out with signed and dated 
acknowledgement is sufficient.  
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If the form needs to be rewritten, cross the form with 2 diagonal lines 
and write clearly between the lines ‘Void due to error,’ do not discard 
as it is important for audit. 

Who can I contact if I have a 
query? 

If you have a query regarding the policy or form you can contact your 
local lead or Resus Officer. 

Are there any plans for public 
awareness campaign? 

For Cheshire and Merseyside this was discussed and a decision 
made by CCGs not to hold a formal media event as in some cases 
policies were already in place and this was an update to their current 
policy. Some organisations have decided to make the policy 
available to the public on individual websites. 

Has the video package 
happened yet re training? 

No 

Is there another Steering 
Group meeting planned? 

Review planned for April 2015 

If we have unused forms 
should we destroy these or 
can we use them? 

The lilac forms have been updated in September 2014. Continue to 
use old forms until new forms are available. 

Can we still fax forms to 
NWAS to update them? 

NWAS have requested we promote the use of ERISS as the 
preferred information sharing system.  

 


